Grahamsboller med brændenælde
Forfatter: 
Køkken: Brød og bagning
 
Lækre grahamsboller med brændenælder, fiberrige grovboller du kan nyde til morgen, middag eller aften. Opskriften giver ca. 10-12 mellemstore boller.
Ingredienser
  • 10g gær (eller 20g ved almindelig hævning)
  • 1 tsk ahornsirup eller almindelig rørsukker
  • 4 dl lunken vand
  • 200 g grahamsmel
  • ½ dl olie (30-40g)
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk kardemomme
  • 400-500 g hvedemel
  • En lille skål friske brændenælder (ca. 25-30g)
Fremgangsmåde
  1. Kom gæren i en stor skål, tilsæt ahornsirup og lad gæren opløse sig i siruppen. Burger du sukker så mas gær og sukker blidt sammen med en ske, så vil gæren begynde at smelte. Bland herefter vandet i og rør rundt.
  2. Tilsæt grahamsmel, olie, kardemomme og salt og bland det godt sammen. Bland ca. 100-200 g hvedemel i lidt af gangen indtil du har en tyk grød.
  3. Rør godt rundt i dejen i 5-10 minutter. Dette er ikke et must men det giver en mere luftig bolle. (For kort hævetid: spring dette over).
  4. Dæk skålen med et let fugtet viskestykke og lad dejen hæve 10-12 timer. Du kan fx lave den om aftenen og lade den hæve natten over. (For kort hævetid, så spring dette trin over.)
  5. Skyl brændenælderne i en skål med vand et par gange indtil de er rene for evt. jord. Dæk dem med kogende vand og lad dem ligge i det et par minutter. Si vandet væk, lad dem køle lidt af og hak dem groft. Bland dem derefter i dejen.
  6. Tilsæt resten af melet lidt af gangen indtil du har en smidig dej der ikke længere klistrer til dine hænder. (For hurtig hævning: ælt dejen godt i ca. 5-10 minutter. Dæk herefter skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve ca. 40 minutter et lunt sted).
  7. Form 10-12 boller og placer dem på en bradepande beklædt med bagepapir. Dæk dem med et viskestykke og lad dem hæve et lunt sted i 30 minutter. Pensl dem herefter med lun kaffe og strø dem evt med græskarkerner eller andre kerner, samt lidt salt.
  8. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 20-30 minutter.
Recipe by Hybenliv at http://hybenliv.dk/grahamsboller-med-braendenaelde/