Ville det ikke være dejligt hvis du nemt og hurtigt kunne lave din egen velsmagende og næringsrige spread som du kunne bruge som vegansk pålæg på brød?
Taadaa – det er netop hvad du kan med denne opskrift på nem sund ærtespread.
Spreaden har jeg og min kæreste lavet et utal af gange og den er ofte vores foretrukne valg når vi skal vælge vegansk pålæg til frokost. Ud over at smage forrygende godt på ristet rugbrød, er den lynhurtig at lave, proppet med sunde stoffer, og så mætter den godt.
Hjemmelavet vegansk pålæg i en grøn og sund udgave.
Der findes efterhånden en del forskellige slags vegansk pålæg i butikkerne, men der er nu noget særligt ved den hjemmelavede version, hvor du kan tilpasse ingredienserne til din egen smag og næringsbehov.
Jeg lever selv vegansk og er ret opmærksom på at den mad jeg spiser indeholder godt med næringsstoffer, herunder protein. Og det gør denne spread.
Samlet set giver ærtespreaden dig et godt tilskud af protein (8g/100g), kostfibre (4g/100g) samt:
- næsten 100% af dit daglige behov for E-vitamin
- over 30% af dit daglige behov for B1 og folat
- over 20% af dit daglige behov for B6
Derudover er indholdet af olie meget lille, en ingrediens der ofte fylder meget i købe-udgaven.
Du kan se den samlede mængde af makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) under opskriften.
Opskrift på ærtespread – nem og sund vegansk pålæg
Før vi kaster os ud i opskriften er her lige et par noter:
Valg af blender: Jeg laver altid selv denne veganske spread med en stavblender og har endnu ikke prøvet at lave den i en almindelig blender eller foodprocessor. Da de to sidstnævnte maskiner kan drille hvis mængden ikke er tilpas stor, vil du evt. blive nød til at lave en dobbelt portion. Prøv dig frem, og skriv gerne en kommentar hvis du får lavet spreaden i en almindelig blender eller foodprocessor.
Holdbarhed: Spreaden smager bedst samme dag den er lavet, men den kan også sagtens spises dagen efter.
Smagen alene vs. smagen på brød: Skønt spreaden smager fint alene, er det efter min mening når den kommer på brød at den gør sig bedst. Så den bedste smagsoplevelse får du når du bruger den som pålæg på brød.
Serveringsforslag: Rist et par skiver rugbrød el. brød, top skiverne med rucola (eller anden salat), tilsæt derefter et godt lag ærtespread, og top til sidst med frisk løg, agurk, lidt rød peber, og et strø salt, som det er vist på billedet nedenfor.
Klar til at lave dit eget grønne veganske pålægs spread?
Så lad os komme i gang 😀
* Vil du gerne mere inspiration og opskrifter til det plantebaserede køkkenliv, så følg mig på insta via @hybenliv eller på min facebookside: hybenliv.
- 170 g frosne ærter
- kogende vand
- 80 g solsikkekerner
- ½ dl vand + 2 spsk
- 1 spsk gærflager*
- 2,5 tsk tamari eller sojasauce
- 2 tsk citronsaft
- 1 spsk olivenolie
- Salt og peber
- Blend solsikkekerner og vand til en tyk masse med en stavblender.
- Kom de frosne ærter i en skål og hæld kogende vand over dem et par gange indtil de er tøet op. Hæld vandet fra ærterne og tilsæt dem og de øvrige ingredienser til solsikkepastaen og blend det hele godt sammen indtil du har en cremet blød spread. Tisæt evt. mere vand hvis spreaden er for tyk. Smag til med salt og peber.
- Nyd spreaden på rugbrød eller almindelig brød.
- Bonne appetit!
Recent Comments