Så er der en ny sød lækkerbisken til kagebordet: HYBENSNITTEN !
Den minder om den klassiske hindbærsnitte men har sin helt egen smag med dens søde hybenmarmelade fyld, cashew-citron “glasur”, og smukke pink rosendrys. Er du vild med hyben og snitter er dette en must-tryer.
Opskriften er en af de 37 opskrifter med hyben som du kan finde i min kogebog “Hyben”, hvor du også finder opskriften på hjemmelavet rå hybenmarmelade. Heldigvis behøver du ikke adgang til friske hyben for at lave disse hybensnitter, du kan nemlig snyde og købe færdiglavet hybenmarmelade som du kan få i flere supermarkeder.
Et par ord om “glasuren”
Da jeg ikke er den store fan af hvidt raffineret sukker, har jeg lavet en alternativ glasur af cashewnødder, ahornsirup og lidt citronsaft, der giver et lækkert frisk pift til de søde snitter. Du kan dog sagtens lave snitterne med almindelig glasur i stedet, jeg har testet denne kombi og den smager godt.
Cashewsmørret kan du enten lave selv, som anvist længere nede, eller købe færdiglavet i flere supermarkeder og helsekostforretninger. Det kræver lidt tid at fremstille selv (ca. 10-15 minutter) men tilgengæld er den hjemmelavede version noget billigere end den færdigkøbte.
Vælger du at købe cashewsmør, anbefaler jeg en variant der er lavet på uristede nødder da dette giver en bedre smagsoplevelse (f.eks. det økologiske mærke Rapunzel).
Sukkerfrie snittebunde
Ud over at spare lidt på sukkeret i glasuren, har jeg også fjernet det raffinerede sukker fra snittedejen og i stedet sødet den med hjemmelavet daddelpuré. Den er nem at lave og kan også bruges som sødemiddel i andre kager (se hvordan du laver den længere nede).
Rosendrys – prikken over i’et:
Vil du gerne gøre hybensnitterne ekstra fine kan du drysse dem med knuste tørrede rosenblade. Jeg plejer at bruge de smukke pink rosenblade fra Rynket rose som du finder langs strande og indlands i naturen. Du kan dog også sagtens bruge rosenblade fra andre vild rose arter – de er alle spiselige. Rynket Rose blomstrer fra sidst i maj til november så der er god tid til at samle de smukke blomster.
Alternativt kan du købe økologiske tørrede rosenblade i visse helsekostbutikker men prisen er høj sammenlignet med de gratis du kan plukke i naturen. Jeg anbefaler at du ikke bruger rosenblade fra de langstilkede køberoser da disse kan være sprøjtet med pesticider og ikke nødvendigvis er egnet til at spise.
Opskrift på veganske hybensnitter
Sådan laver du daddelpuré:
Ingredienser: 90 g dadler + 1 dl vand
How to: kom dadlerne i en skål med kogene vand og lad dem trække i 5 minutter. Blend dem herefter til en jævn masse med en stavblender. Dadelpuréen kan holde sig et par dage på køl.
Sådan laver du cashewsmør:
Ingredienser: ca. 250 g cashewnødder.
How to: kom nødderne i en kraftig food processor, mini-hakker, blender eller kaffekværn og blend dem af flere omgange til du får en cremet nøddesmør (ca. i 10-15 minutter inkl. pauser). I starten vil du flere gange skulle stoppe blenderen og skrabe nøddemassen ned ad siden, men til sidst er massen blød nok til at den forbliver i bunden af maskinen. Husk at give blenderen et par små pauser undervejs så den ikke bliver for varm.
- - Dej:
- 250 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljepulver eller vaniljesukker
- 150 g plantesmør
- 100 g daddelpuré
- - Glasur:
- 100 g cashewsmør
- 5 spsk citronsaft
- 5 spsk ahornsirup
- - Fyld:
- ca. 250 g hybenmarmelade
- - Pynt:
- en lille håndfuld friske rosenblade
- Bland mel og bagepulver sammen i en stor skål. Tilføj de øvrige ingredienser til dejen og ælt det godt sammen til dejen er glat. Sæt dejen på køl i ca. 30 minutter.
- Spred rosenbladende ud på en bradepande med bagepapir og bag dem i ovnen ved 100 grader i ca. 20-30 minutter til de er så tørre at de let kan smuldres til fint drys. Tag dem ud og kom dem i en lukket beholder.
- Del dejen i 2 og rul hver portion ud på et stykke meldrysset bagepapir, så du får 2 ensartede firkanter med ca. 3 mm tykkelse.
- Bag dem i ovnen ved 190 °C i ca. 8-10 minutter. Bundene må gerne være lidt bløde (virke halvbagte), når de tages ud.
- Skær de færdigbagte bunde ud i et lige antal ensartede firkanter. Du skal bruge 2 firkanter per snitte.
- Bland cashewsmørret med de øvrige ingredienser i en skål, til du har en tyk glasur. Smag til med citronsaft og ahornsirup. Hvis glasuren virker for tyk, så tilsæt en smule vand.
- Tag halvdelen af de bagte snittebunde og spred dem ud på et fad. Kom et tyndt lag hybenmarmelade på bundene. Læg den anden halvdel af bundene ovenpå, så det bliver til snitter. Top med glasur og knuste tørrede rosenblade. Det er vigtigt at rosenbladene kommer på mens glasuren er blød, ellers kan de have svært ved at hænge fast på snitterne.
- Sæt snitterne på køl i ca. 10 minutter, dette gør glasuren mere fast
Kunne du tænke dig flere plantebaserede opskrifter med hyben, samt tips til plukning og udkerning, så er min kogebog med hyben måske noget for dig.
Ud over opskrifter med hyben, giver bogen samtidig helt ny viden om hvordan du ved at spise den orange vitaminbombe kan booste din sundhed på flere fronter. Hyben er nemlig exceptionelt rig på næringsstoffer – så rig at den overgår de fleste andre frugter og grøntsager vi har adgang til i Danmark. Læs om mere bogen her.
Recent Comments