Sprøde grønkålschips med lækker cashew-ost. Dette er grønkålschips i deluxe udgaven som de laves i Califonien, stedet hvor de grønne chips har deres rødder. Nyd dem som snack når lækkersulten melder sig eller som tilbehør til kolde drikke.
Grønkålschips med cashew ost
Der findes almindelige grønkålschips med salt og olie, og så findes der luksus udgaven. I USA går de under navnet “cheesy kale chips”; grønkålschips vendt i cremet cashew-oste dressing og derpå bagt i dehydrater eller ovn. Skønt almindelige grønkålschips også smager skønt, er der noget særligt over luksus udgaven med dens lækre oste-agtig smag og ekstra sprøde bid. Laver du dem først en gang, bliver det højst sandsynligt ikke den sidste.
Ud over at tilføre mere smag, bidrager “oste”-dressingen også med flere næringsstoffer, herunder protein og kostfibre. Jeg plejer selv at nyde dem som en lækker snack når jeg er småsulten, gerne sammen med en iskold kombucha hvis jeg har sådan en i huset.
Du kan også servere dem som tilbehør til aften- eller frokostbordet, ellers som velkomst snack sammen med kolde drikke.
Lidt historie om de sprøde grønkålschips
Skønt grønkålschips endnu ikke er særlig udbredt på de danske butikshylder, er de yderst populære i USA, særligt i Califonien hvor man i flere supermarkeder kan finde hele hylder kun med grønkålschips (særligt i CO-OPs og Wholefoods). Hvis du har været der har du måske allerede oplevet hvor vilde amerikanerne er med de grønne kål chips.
Det var også i Califonien at den første produktion af grønkålschips startede. Det skete i 2006 da kvinden Penny Ann Horowitz aka Blessing begyndte at sælge de sprøde chips, først på markeder og senere i butikker. De blev hurtig en stor succes, særligt den med cashew-ost og i dag kan man i de amerikanske butikker finde grønkålschips med mange forskellige smage. Pennys linje af grønkålschips (i dag under navnet: Alive&Radiant) var en af mine favoritter da jeg boede og studerede i staterne.
Det var her jeg første gang smagte grønkålschip og jeg blev hurtig afhængig, særligt af den med cashew-ost. Da jeg kom tilbage til Danmark fandtes der ingen grønkålschips på markedet så jeg endte med at lave min egen opskrift på luksus udgaven.
Noter til opskriften
Du kan lave grønkålschipsene i din ovn, eller i en dehydrator. Tid og grader for begge er noteret i opskriften nedenfor.
Bager du dem i ovnen så vær opmærksom på ikke at give dem meget mere end 100 grader da de hurtigt brænder på. Ved de 100 grader er det nemmere at undgå at dette sker. Jeg er begyndt at lade dem få eftervarmen fra ovnen når de har bagt i ca. 60-70 minutter. På dette tidspunkt er de fleste tæt på at være helt tørre, og når de så lige får 20-30 minutters eftervarme, er de alle sammen helt tørre og sprøde når jeg igen åbner ovnen.
Ift oste-dressingen plejer jeg at bruge en stavblender. Hvis du bruger en almindelig blender, food processor eller mini hakker, er det måske nødvendigt at du laver en dobbelt portion af dressingen for at maskinen har nok fyld at arbejde med. Prøv dig frem og smid gerne en kommentar hvis du får lavet dressingen i en af de nævnte maskiner.
Grønkålschipsene kan holde sig flere uger i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.
Velbekomme!
Opskrift på sprøde grønkålschips med cashew-ost
Hvis du laver denne opskrift så skriv hjertens gerne en kommentar nedenfor, eller tag et billede og del det på insta eller facebook med tagget @hybenliv – jeg vil elske at se dit resultat
- 100 g grønkål, fjernet fra stilken
- cashew oste-dressing:
- 50 g cashewnødder
- 50 g solsikkekerner
- 90 g rød peber eller snack peber
- 1 spsk æblecidereddike
- 10 g gærflager
- 1 spsk vand
- ½ tsk salt
- Vask grønkålen, riv bladene i mindre stykker og kom dem i en stor skål.
- Blend cashewnødder og solsikkekerner med en stavblender eller almindelig blender indtil det bliver til et groft pulver.
- Tilsæt de resterende ingredienser til dressingen og blend det godt sammen. Hvis du bruger nødder og frø der har stået i blød, kan du blende det hele sammen på en gang.
- Hvis din blender har problemer med at køre rundt, så prøv at vend ingredienserne i blenderen med en ske. Hvis dette ikke virker, kan du tilsætte lidt ekstra vand.
- Kom cashewdressingen i skålen med grønkålen og bland det godt sammen, så alle grønkålsstykkerne bliver vendt i dressingen. Jeg plejer at massere den ind i stykkerne med hænderne.
- Fordel grønkålsstykkerne på en bageplade med bagepapir og drys med salt. Bag dem i ovnen ved 100 grader i 60-70 minutter indtil de er sprøde. Hvis de ikke alle sammen er sprøde når tiden er gået, så sluk ovnen og lad dem få eftervarme i 20-30 minutter. Så skulle de gerne alle være sprøde når du igen åbner ovnen. Du kan også tørre dem i en dehydrator ved 40-50 C* i 9-12 timer, indtil de er sprøde.
- Opbevar dem i en lufttæt beholder, gerne af glas. Skulle chipsene miste deres blødhed efter lidt tid, så giv dem en tur i ovnen, så bliver de sprøde igen 🙂
Har du spørgsmål til denne opskrift på grønkålschips så smid endelig en besked i kommentarfeltet nedenfor, eller find mig på enten insta eller facebook (@hybenliv).
Recent Comments