Gul latte, golden latte, gurkemeje latte, gurke latte – “haldi doodh”. Kær drik har mange navne. Denne farverige latte er ikke blot velsmagende, den er også tæt pakket med antioxidanter og anti-inflammatoriske stoffer. Nederst på denne side får du opskriften på en vegansk udgave lavet med havremælk og gurkemeje pulver, samt frisk ingefær og lidt sort peber.
Nedenfor kan du læse lidt om drikkens indiske rødder, samt få svaret på hvorfor det er godt at drysse den gule drik med sort peber.
Traditionel indisk immunbooster
Den berømte gule latte stammer oprindeligt fra Indien, hvor man i generationer har indtaget varm “Haldi doodh” (direkte oversat til: gurkemeje mælk), for at booste immunforsvaret og lindre diverse lidelser. I 2016-ish blev gurkemejemælken et kendt fænomen i vestlige lande, herunder også i Danmark, og i dag kan du nyde den populære latte på adskillige cafeer rundt om i landet (herunder Cafe Kosmos i Odense).
Jeg var personligt lidt lang tid om at tage golden latte til mig (drak i stedet masser af matcha latte), men da jeg først fik smagt den gule drik var jeg solgt.
De sidste par måneder er jeg begyndt at tilsætte frisk ingefær der giver et yderst lækkert smagskick til den gule mælk (samt et ekstra skud af anti-inflammatoriske stoffer). Den sorte peber tilsætter jeg da den hjælper kroppen med at udnytte et af de gavnlige stoffer der findes i gurkemejen kaldt curcumin.
Curcumin – gul power
Curcumin er et polyfenol og det stof der har fået æren for mange af gurkemejens sundhedsgavnlige virkninger, herunder dens antioxidant- og anti-inflammatoriske virkning.
Men curucmin har sine udfordringer. Flere studier har nemlig vist at det kan være svært for kroppen at optage stoffet hvis gurkemeje indtages alene. Og her kommer peber ind i billedet. Det sorte krydderi indeholder et særligt stof (kaldt piperine), der har vist at kunne øge optagelsen af curcumin1. Så næste gang du nyder en gul latte kan du med fordel give den et drys sort peber, så er du sikker på at du får gavn af gurkemejens sunde stoffer.
Opskrift på Gul latte (golden latte) med ingefær
Jeg bruger for det meste gurkemeje pulver til at lave latten da jeg synes at smagen er en my bedre, end når jeg bruger frisk gurkemeje. Men du kan sagtens bruge den friske rod hvis du ønsker. Mængden af begge varianter er angivet i opskriften.
Hvis du får afprøvet denne opskrift så smid endelig en kommentar eller tag et billede og tag det @hybenliv på insta – vil elske at se din udgave af gule latte
- 5 dl havremælk
- 2 tsk gurkemeje pulver (ca. 6 g) eller 7 g frisk gurkemejerod
- 4 g frisk ingefær
- Sort peber, stødt
- Evt. ahornsirup eller andet til at søde med
- Kom havremælken i en gryde og tilsæt gurkemeje pulveret. Bruger du frisk gurkemeje presser du denne gennem en hvidløgspresser og tilsætter den.
- Varm mælken op og pisk med et piskeris så gurkemejen blandes med mælken.
- Pres ingefæren gennem en hvidløgspresser og tilsæt den og et drys sort peber til mælken.
- Når mælken er tilpas varm pisker du ekstra godt - så dannes der et pænt lag skum*. Smag til og tilsæt evt lidt ahornsirup eller andet sødemiddel hvis du ønsker latten sødere.
- Hæld op i 2 glas/kopper og nyd smagen og farven af gul sund latte.
Kilder:
- Hewlings, S. J. & Kalman, D. S. Curcumin: A Review of Its’ Effect on Human Health, Foods 2017.
Recent Comments