Hybenliv

Inspiration til en sund plantebaseret kost og livsstil

  • Opskrifter
  • Hyben kogebog
  • Kostvejledning
  • Foredrag/Events
  • Om

Gul Latte – med gurkemeje og ingefær

March 5, 2020 by hybenliv Leave a Comment

Share the post "Gul Latte – med gurkemeje og ingefær"

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Email

Gul latte, golden latte, gurkemeje latte, gurke latte – “haldi doodh”. Kær drik har mange navne. Denne farverige latte er ikke blot velsmagende, den er også tæt pakket med antioxidanter og anti-inflammatoriske stoffer. Nederst på denne side får du opskriften på en vegansk udgave lavet med havremælk og gurkemeje pulver, samt frisk ingefær og lidt sort peber.

Nedenfor kan du læse lidt om drikkens indiske rødder, samt få svaret på hvorfor det er godt at drysse den gule drik med sort peber.                                                                                             

Traditionel indisk immunbooster

Den berømte gule latte stammer oprindeligt fra Indien, hvor man i generationer har indtaget varm “Haldi doodh” (direkte oversat til: gurkemeje mælk), for at booste immunforsvaret og lindre diverse lidelser. I 2016-ish blev gurkemejemælken et kendt fænomen i vestlige lande, herunder også i Danmark, og i dag kan du nyde den populære latte på adskillige cafeer rundt om i landet (herunder Cafe Kosmos i Odense).

Jeg var personligt lidt lang tid om at tage golden latte til mig (drak i stedet masser af matcha latte), men da jeg først fik smagt den gule drik var jeg solgt.

De sidste par måneder er jeg begyndt at tilsætte frisk ingefær der giver et yderst lækkert smagskick til den gule mælk (samt et ekstra skud af anti-inflammatoriske stoffer). Den sorte peber tilsætter jeg da den hjælper kroppen med at udnytte et af de gavnlige stoffer der findes i gurkemejen kaldt curcumin.

Curcumin – gul power

Curcumin er et polyfenol og det stof der har fået æren for mange af gurkemejens sundhedsgavnlige virkninger, herunder dens antioxidant- og anti-inflammatoriske virkning.

Men curucmin har sine udfordringer. Flere studier har nemlig vist at det kan være svært for kroppen at optage stoffet hvis gurkemeje indtages alene. Og her kommer peber ind i billedet. Det sorte krydderi indeholder et særligt stof (kaldt piperine), der har vist at kunne øge optagelsen af curcumin1. Så næste gang du nyder en gul latte kan du med fordel give den et drys sort peber, så er du sikker på at du får gavn af gurkemejens sunde stoffer.

 

Opskrift på Gul latte (golden latte) med ingefær

Jeg bruger for det meste gurkemeje pulver til at lave latten da jeg synes at smagen er en my bedre, end når jeg bruger frisk gurkemeje. Men du kan sagtens bruge den friske rod hvis du ønsker. Mængden af begge varianter er angivet i opskriften.

Hvis du får afprøvet denne opskrift så smid endelig en kommentar eller tag et billede og tag det @hybenliv på insta – vil elske at se din udgave af gule latte ❤️

 

Gul Latte - med gurkemeje og ingefær
 
Print
Forberedelsestid tid
5 minutter
Tilberedningstid
Tid ialt
5 minutter
 
En lækker smuk latte lavet på havremælk og gurkemeje. Opskriften giver ca. 2 glas.
Forfatter: Ditte Christina
Opskriftstype: Drikke
Køkken: vegansk
Antal: 2
Ingredienser
  • 5 dl havremælk
  • 2 tsk gurkemeje pulver (ca. 6 g) eller 7 g frisk gurkemejerod
  • 4 g frisk ingefær
  • Sort peber, stødt
  • Evt. ahornsirup eller andet til at søde med
Fremgangsmåde
  1. Kom havremælken i en gryde og tilsæt gurkemeje pulveret. Bruger du frisk gurkemeje presser du denne gennem en hvidløgspresser og tilsætter den.
  2. Varm mælken op og pisk med et piskeris så gurkemejen blandes med mælken.
  3. Pres ingefæren gennem en hvidløgspresser og tilsæt den og et drys sort peber til mælken.
  4. Når mælken er tilpas varm pisker du ekstra godt - så dannes der et pænt lag skum*. Smag til og tilsæt evt lidt ahornsirup eller andet sødemiddel hvis du ønsker latten sødere.
  5. Hæld op i 2 glas/kopper og nyd smagen og farven af gul sund latte.
Noter
* bruger du en anden plantemælk end havremælk er det ikke sikkert den skummer. Sojamælk og kokosmælk plejer at give et pænt lag skum ligesom havremælk, mens rismælk derimod ikke danner skum.
3.5.3251

 

Kilder:

  1. Hewlings, S. J. & Kalman, D. S. Curcumin: A Review of Its’ Effect on Human Health, Foods 2017.

Share the post "Gul Latte – med gurkemeje og ingefær"

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Email

Related

Filed Under: Drikke, Forside opskrifter midte, opskrift, Uncategorized Tagged With: Golden latte, gul latte, gurkemeje latte

« Sund hjemmelavet nutella
Tank op med C-vitamin: de 12 bedste kilder til C-vitamin »

Recent Comments

  • Ditte Christina om ny hyben-bog: "Jeg bruger hyben på mange måder i madlavningen" - Veganerforlivet.dk on Kogebog med Hyben fyldt med lækre hyben opskrifter (vegansk + mere)

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

Velkommen til hybenliv – mit grønne veganske madunivers! Her deler jeg plantebaserede opskrifter i sunde velsmagende udgaver samt indlæg og guides med fokus på en plantebaseret, økologisk kost og livsstil, vild mad og hyben.

God fornøjelse <3

Hyben kogebog - vegansk kogebog

HYBEN KOGEBOG

Nyd smagen af vitaminbomben hyben til morgen, middag, aften og når den søde tand kalder på desserter. I denne kogebog finder du lækre plantebaserede hyben opskrifter til alle dagens måltider samt ny viden om frugtens exceptionelt høje indhold af sundhedsfremmende stoffer. Alle opskrifter er veganske, uden hvidt sukker og de fleste glutenfrie. Læs mere her.

Få en gratis opskrift fra min nye bog!

Kunne du tænke dig en gratis opskrift fra min nye hybenbog? Så skriv din mailadresse i feltet nedenfor og du vil få adgang til opskriften på lækker hyben-is, samt fremtidige nyheder om hyben og andre tips til et sundt liv.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Categories

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress