Gul latte, golden latte, gurkemeje latte, gurke latte – “haldi doodh”. Kær drik har mange navne. Denne farverige latte er ikke blot velsmagende, den er også tæt pakket med antioxidanter og anti-inflammatoriske stoffer. …
Sund hjemmelavet nutella
Er du vild med nutella, men ikke med de mange gram sukker der følger med i butikkernes købeudgave, så kommer her opskriften på en hjemmelavet og sund version du kan nyde i stedet….
Vegansk pålæg – nem og sund ærtespread
Ville det ikke være dejligt hvis du nemt og hurtigt kunne lave din egen velsmagende og næringsrige spread som du kunne bruge som vegansk pålæg på brød?
Taadaa – det er netop hvad du kan med denne opskrift på nem sund ærtespread.
Spreaden har jeg og min kæreste lavet et utal af gange og den er ofte vores foretrukne valg når vi skal vælge vegansk pålæg til frokost. Ud over at smage forrygende godt på ristet rugbrød, er den lynhurtig at lave, proppet med sunde stoffer, og så mætter den godt.
Hjemmelavet vegansk pålæg i en grøn og sund udgave.
Der findes efterhånden en del forskellige slags vegansk pålæg i butikkerne, men der er nu noget særligt ved den hjemmelavede version, hvor du kan tilpasse ingredienserne til din egen smag og næringsbehov.
Jeg lever selv vegansk og er ret opmærksom på at den mad jeg spiser indeholder godt med næringsstoffer, herunder protein. Og det gør denne spread.
Samlet set giver ærtespreaden dig et godt tilskud af protein (8g/100g), kostfibre (4g/100g) samt:
- næsten 100% af dit daglige behov for E-vitamin
- over 30% af dit daglige behov for B1 og folat
- over 20% af dit daglige behov for B6
Derudover er indholdet af olie meget lille, en ingrediens der ofte fylder meget i købe-udgaven.
Du kan se den samlede mængde af makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) under opskriften.
Opskrift på ærtespread – nem og sund vegansk pålæg
Før vi kaster os ud i opskriften er her lige et par noter:
Valg af blender: Jeg laver altid selv denne veganske spread med en stavblender og har endnu ikke prøvet at lave den i en almindelig blender eller foodprocessor. Da de to sidstnævnte maskiner kan drille hvis mængden ikke er tilpas stor, vil du evt. blive nød til at lave en dobbelt portion. Prøv dig frem, og skriv gerne en kommentar hvis du får lavet spreaden i en almindelig blender eller foodprocessor.
Holdbarhed: Spreaden smager bedst samme dag den er lavet, men den kan også sagtens spises dagen efter.
Smagen alene vs. smagen på brød: Skønt spreaden smager fint alene, er det efter min mening når den kommer på brød at den gør sig bedst. Så den bedste smagsoplevelse får du når du bruger den som pålæg på brød.
Serveringsforslag: Rist et par skiver rugbrød el. brød, top skiverne med rucola (eller anden salat), tilsæt derefter et godt lag ærtespread, og top til sidst med frisk løg, agurk, lidt rød peber, og et strø salt, som det er vist på billedet nedenfor.
Klar til at lave dit eget grønne veganske pålægs spread?
Så lad os komme i gang 😀
* Vil du gerne mere inspiration og opskrifter til det plantebaserede køkkenliv, så følg mig på insta via @hybenliv eller på min facebookside: hybenliv.
- 170 g frosne ærter
- kogende vand
- 80 g solsikkekerner
- ½ dl vand + 2 spsk
- 1 spsk gærflager*
- 2,5 tsk tamari eller sojasauce
- 2 tsk citronsaft
- 1 spsk olivenolie
- Salt og peber
- Blend solsikkekerner og vand til en tyk masse med en stavblender.
- Kom de frosne ærter i en skål og hæld kogende vand over dem et par gange indtil de er tøet op. Hæld vandet fra ærterne og tilsæt dem og de øvrige ingredienser til solsikkepastaen og blend det hele godt sammen indtil du har en cremet blød spread. Tisæt evt. mere vand hvis spreaden er for tyk. Smag til med salt og peber.
- Nyd spreaden på rugbrød eller almindelig brød.
- Bonne appetit!
Hybengløgg – med hvidvin, appelsinskal og nelliker
Der er rød gløgg, hvid gløgg – og så er der den orange. Altså den med hyben.
Er du vild med hyben OG med gløgg, kan du godt glæde dig. Kombinationen af de to er nemlig en sand fryd for ganen….
Lækre hyben muffins (veganske)
Der er mange måder at nyde hyben på. En af dem er disse veganske hyben muffins: søde og svampede kager med lækre stykker af hyben. De er tilsat en my citronsaft og vanilje og smager særdeles godt. …
Protected: Opskrift på Hyben-kokosis
Søde veganske hybensnitter
Kogebog med Hyben fyldt med lækre hyben opskrifter (vegansk + mere)
Nu kan du få fat i landets første kogebog dedikeret til Danmarks nok sundeste frugt: vitaminbomben hyben. Ud over masser af lækre hyben opskrifter, kan du i bogen læse om hybens unikke høje indhold af sundhedsfremmende stoffer, og deres gavnlige virkning i kroppen.
…
Vegansk chokolademousse
En vegansk og yderst lækker chokolademousse med en forførende intens kakao smag og silkeblød konsistens. …
Sund æblekage med granola crunch
En lækker og sund variant af den klassiske gammeldags æblekage, lavet med rå æblegrød, hjemmelavet granola crunch og kokosflødeskum. Æblerne tilfører godt med sødme til kagen, så dens indhold af ekstra sukker (i form af ahornsirup) er meget lav.
…