En cremet, fyldig og yderst lækker vegansk mayo lavet med cashewnødder – en perfekt dip til kartofler og andet godt. Ud over at smage skønt, er dens indhold af olie betydelig mindre end de fleste andre plantebaserede mayonnaiser som du finder i supermarkederne.
Jeg er selv ret vild med mayonnaise, men til gengæld er jeg ikke så begejstret for det høje indhold af olie der følger med mange af de veganske mayonnaiser man finder i butikkerne, samt en del opskrifter på nettet. Derfor har jeg lavet denne alternative udgave, der både smager godt, og som har et lavt olieindhold. Så gør det nemlig ikke så meget at jeg frådser lidt med mayo til mine kartofler 😀
Vegansk mayo baseret på cashewsmør
Mens de fleste opskrifter der findes på cashew mayo er lavet med hele cashewnødder der blendes med vand og andre ingredienser, er denne opskrift baseret på cashewsmør, hvilket jeg synes giver en mere cremet og glat konsistens.
For at teste smagsforskellen afprøvede jeg for nylig en tilfældig opskrift på cashew mayo lavet med hele cashewnødder og serverede denne til aftensmaden sammen med min egen version. Smagsmæssigt var de begge lækre, dog vandt den med cashewsmør ift. konsistensen.
Cashewsmør kan du enten lave selv (den billige udgave) eller købe. Det er nemt at lave din egen, du skal blot blende rå cashewnødder til de bliver til nøddesmør i en blender, food processor eller minihakker. Du kan se min engelske guide til hvordan man gør her. Jeg laver med jævne mellemrum en stor portion cashewsmør. En gang imellem vælger jeg dog også den hurtige (og liiidt dyre) løsning: at købe den.
I dagens Danmark kan du finde cashewsmør en del steder efterhånden, herunder i Irma, visse Brugser og Kvickly samt i de fleste helsekostforretninger. Vælger du købeudgaven anbefaler jeg en der er lys i farven og helst ristet så lidt som muligt, fx. mærket Rapunzel eller Urtekram. Hvis nødderne har været godt ristet bliver de mere brune i farven og skønt smagen er fin alene, synes jeg ikke den passer så godt til vegansk mayo.
Dette kan du bruge cashew mayo til:
Jeg opfandt denne veganske mayo primært for at få en lidt sundere vegansk mayonnaise uden så meget olie, som jeg kunne bruge til ovnbagte kartofler og pommes. Siden jeg blev færdig med opskriften har vi fået den herhjemme til aftensmaden en hel del gange, og den forsvinder hurtigt hver gang.
Ud over at bruge den som dyppelse til kartofler og diverse, kan du bruge den som topping på brød, i sandwich, eller du kan tilsætte forskellige krydderier, lidt yoghurt og lave din egen dressing eller dip.
Den kan også bruges i andre retter i stedet for mayonnaise, bare vær opmærksom på at den er en my tungere og mindre luftig end traditionelle veganske og ikke veganske mayonnaise hvor olie udgør en af hovedingredienserne.
Opskrift på vegansk cashew mayo
Noter: Opskriften indeholder Kala Namak, sort salt med et højt svovlindhold, der tilfører en smag af æg som traditionel mayonnaise også har. Pas dog på med den sorte salt, der skal ikke særlig meget i før at æggesmagen træder frem, så kom kun lidt i af gangen og smag før du kommer mere i. Kala Namak kan købes i flere helsekostforretninger. I Odense kan den købes i Naturkost.
Du kan dog sagtens lave den veganske mayo uden det sorte salt, den smager også skønt uden.
- 100 g cashewsmør*
- 4 tsk olivenolie (ca. 12g)
- et lille fed hvidløg (ca. 2 g)
- 3 tsk citronsaft (6g)
- 1,5 tsk æblecider eddike
- ½ tsk salt
- 1 lille tsk sennep (3g)
- 4 spsk vand
- 4 spsk sojamælk, mandelmælk eller anden plantemælk (ca 40g)
- Et par dråber ahornsirup eller anden sirup
- en lille knivspids Kala Namak (sort salt) (kan undlades)
- Pres hvidløget og kom det i en skål sammen med de øvrige ingredienser på nær Kala Namak, og bland det godt sammen med en ske eller en stavblender indtil du har en cremet mayonnaise. Tilsæt lidt Kala Namak og smag til. Hvid nødvendigt, tilsæt mere salt og evt lidt vand hvis mayoen er for tyk.
- - Mayoen kan holde sig på køl i flere dage.